Међународна Недеља слободног приступа образовању

У оквиру међународне Недеље слободног приступа образовању од 10–15. марта, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ припремила је богат програм за грађане Београда.


У понедељак и уторак, 10. и 11. марта, у Едукационом центру Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, од 10 до 15 часова, на сваки сат ће се одржавати бесплатна обука грађана за слободан приступ образовању путем интернета. Биће представљени академски садржаји престижних светских универзитета којима се може бесплатно приступати, од снимака предавања, па до целих курсева и могућности добијања сертификата угледних институција.

 

У среду, 12. марта у 18 часова, у сали на спрату Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ биће премијерно представљено предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику. Скуп ће отворити проф. др Александар Јерковпроф. др Далибор Солдатић, проректор Универзитета у Београду, Рајан Роуландс, саветник за односе с јавношћу Амбасаде САД у Београду и Елизабет Чанг, директор Међународног академског центра. Јасмина Николић, архонт отвореног приступаУниверзитета у Београду и професор Филолошког факултета, и библиотекари Универзитетске библиотеке Адам Софронијевић и Весна Вуксан представиће могућности слободног приступа образовању путем Интернета.

 

У четвртак, 13. марта у 19 часова, у Римској дворани Библиотеке града Београда, Адам Софронијевић, руководилац Одељења за развој и одржавање система, дигитализацију фонда и културну делатност Универзитетске библиотеке, представиће концепте слободног приступа образовању, слободних академских садржаја и масовних отворених онлајн курсева и упутиће све заинтересоване на места на интернету на којима могу доћи до бесплатног образовања највишег квалитета које нуде престижни светски универзитети. Након тога биће представљено предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.  

 

У петак, 14. марта у 12 часова, у сали огранка Библиотеке Милутин Бојић у Борчи, разговараће се са грађанима поводом могућности које пружа слободан приступ образовању и представиће се предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.


У петак, 14. марта од 16 часова, у сали 006 на  Факултету организационих наука, биће представљене могућности слободног приступа образовању докторандима факултета и приказаће се предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.  


У суботу, 15. марта од 11 часова, у сали за седнице Филолошког факултета, биће представљене могућности слободног приступа образовању и приказаће се предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.  

 

Предавање професора Кејгана је део курса Увод у историју античке Грчке Универзитета Јејл, САД, који је слободно доступан путем интернета. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, у сарадњи са Међународним академским центром и Клубом волонтера Универзитетске библиотеке, превела је на српски језик 24 предавања овог курса како би свим грађанима Србије омогућила ефективан приступ садржајима независно од познавања енглеског језика.

 

Захваљујући сарадњи Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и партнерских институција, грађани ће имати прилику да чују једног од најцењенијих историчара данашњице професора Доналда Кејгана, чије предавање говори о древним изворима западне цивилизације потеклим из античке Грчке и потреби да се њиховим проучавањем боље разуме данашњица и уоче могућности да се она поправи.