Međunarodna Nedelja slobodnog pristupa obrazovanju

U okviru međunarodne Nedelje slobodnog pristupa obrazovanju od 10–15. marta, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ pripremila je bogat program za građane Beograda.


U ponedeljak i utorak, 10. i 11. marta, u Edukacionom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, od 10 do 15 časova, na svaki sat će se održavati besplatna obuka građana za slobodan pristup obrazovanju putem interneta. Biće predstavljeni akademski sadržaji prestižnih svetskih univerziteta kojima se može besplatno pristupati, od snimaka predavanja, pa do celih kurseva i mogućnosti dobijanja sertifikata uglednih institucija.

 

U sredu, 12. marta u 18 časova, u sali na spratu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ biće premijerno predstavljeno predavanje profesora Donalda Kejgana „Uvod u istoriju antičke Grčke“ sa titlovima na srpskom jeziku. Skup će otvoriti prof. dr Aleksandar Jerkovprof. dr Dalibor Soldatić, prorektor Univerziteta u Beogradu, Rajan Roulands, savetnik za odnose s javnošću Ambasade SAD u Beogradu i Elizabet Čang, direktor Međunarodnog akademskog centra. Jasmina Nikolić, arhont otvorenog pristupaUniverziteta u Beogradu i profesor Filološkog fakulteta, i bibliotekari Univerzitetske biblioteke Adam Sofronijević i Vesna Vuksan predstaviće mogućnosti slobodnog pristupa obrazovanju putem Interneta.

 

U četvrtak, 13. marta u 19 časova, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, Adam Sofronijević, rukovodilac Odeljenja za razvoj i održavanje sistema, digitalizaciju fonda i kulturnu delatnost Univerzitetske biblioteke, predstaviće koncepte slobodnog pristupa obrazovanju, slobodnih akademskih sadržaja i masovnih otvorenih onlajn kurseva i uputiće sve zainteresovane na mesta na internetu na kojima mogu doći do besplatnog obrazovanja najvišeg kvaliteta koje nude prestižni svetski univerziteti. Nakon toga biće predstavljeno predavanje profesora Donalda Kejgana „Uvod u istoriju antičke Grčke“ sa titlovima na srpskom jeziku.  

 

U petak, 14. marta u 12 časova, u sali ogranka Biblioteke Milutin Bojić u Borči, razgovaraće se sa građanima povodom mogućnosti koje pruža slobodan pristup obrazovanju i predstaviće se predavanje profesora Donalda Kejgana „Uvod u istoriju antičke Grčke“ sa titlovima na srpskom jeziku.


U petak, 14. marta od 16 časova, u sali 006 na  Fakultetu organizacionih nauka, biće predstavljene mogućnosti slobodnog pristupa obrazovanju doktorandima fakulteta i prikazaće se predavanje profesora Donalda Kejgana „Uvod u istoriju antičke Grčke“ sa titlovima na srpskom jeziku.  


U subotu, 15. marta od 11 časova, u sali za sednice Filološkog fakulteta, biće predstavljene mogućnosti slobodnog pristupa obrazovanju i prikazaće se predavanje profesora Donalda Kejgana „Uvod u istoriju antičke Grčke“ sa titlovima na srpskom jeziku.  

 

Predavanje profesora Kejgana je deo kursa Uvod u istoriju antičke Grčke Univerziteta Jejl, SAD, koji je slobodno dostupan putem interneta. Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, u saradnji sa Međunarodnim akademskim centrom i Klubom volontera Univerzitetske biblioteke, prevela je na srpski jezik 24 predavanja ovog kursa kako bi svim građanima Srbije omogućila efektivan pristup sadržajima nezavisno od poznavanja engleskog jezika.

 

Zahvaljujući saradnji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i partnerskih institucija, građani će imati priliku da čuju jednog od najcenjenijih istoričara današnjice profesora Donalda Kejgana, čije predavanje govori o drevnim izvorima zapadne civilizacije poteklim iz antičke Grčke i potrebi da se njihovim proučavanjem bolje razume današnjica i uoče mogućnosti da se ona popravi.