PREMIJERA: Uvod u istoriju antičke Grčke - kurs Univerziteta Jejl

U okviru obeležavanja međunarodne nedelje slobodnog pristupa edukaciji Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ 12. marta 2014. godine u 18 časova predstavlja predavanja profesora Donalda Kejgana Uvod u istoriju antičke Grčke sa titlovima na srpskom jeziku.

Ovim povodom će biti prikazan snimak uvodnog predavanja profesora Kejgana sa titlom na srpskom jeziku, a prisutne će pozdraviti direktor Biblioteke prof. dr Aleksandar Jerkov, prof. dr Dalibor Soldatić, prorektor Univerziteta u Beogradu, Rajan Roulands, savetnik za odnose s javnošću Ambasade SAD u Beogradu i Elizabet Čang, direktor Međunarodnog akademskog centra. Jasmina Nikolić, arhont otvorenog pristupa Univerziteta u Beogradu i profesor Filološkog fakulteta, i bibliotekari Univerzitetske biblioteke Adam Sofronijević i Vesna Vuksan predstaviće mogućnosti slobodnog pristupa obrazovanju putem Interneta.

 

Predavanja profesora Kejgana čine kurs Uvod u istoriju antičke Grčke Univerziteta Jejl, SAD, koji je slobodno dostupan putem interneta. Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, u saradnji sa Međunarodnim akademskim centrom i Klubom volontera Univerzitetske biblioteke, prevela je na srpski jezik 24 predavanja ovog kursa kako bi svim građanima Srbije omogućila efektivan pristup sadržajima nezavisno od poznavanja engleskog jezika.

 

Zahvaljujući saradnji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i partnerskih institucija građani Beograda i Srbije će imati priliku da čuju jednog od najcenjenijih istoričara današnjice, profesora Donalda Kejgana, čija predavanja govore o drevnim izvorima zapadne civilizacije poteklim iz antičke Grčke i potrebi da se njihovim proučavanjem bolje razume današnjica i uoče mogućnosti da se ona popravi.


Sajt Univerzitetske biblioteke sa prevodima nastavnih materijala dostupan je ovde: Znanje za sve.


Kompletan program Nedelje slobodnog pristupa obrazovanju u organizaciji Univerzitetske biblioteke možete pogledati na ovom linku.