Obeležena Međunarodna nedelja otvorenog pristupa u Univerzitetskoj biblioteci

U organizaciji Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i partnerskih institucija od 22. do 28. oktobra 2012. godine u okviru Međunarodne nedelje otvorenog pristupa (OA Week - www.openaccessweek.org) organizovan je niz aktivnosti na promociji principa otvorenog pristupa naučnim informacijama.

detaljnije

Pluralitet u kulturi kao način života: Austrija i nacionalne kulture jugoistočne Evrope

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i Austrijski kulturni forum u Beogradu pozivaju Vas da prisustvujete kolokvijumu na temu Pluralitet u kulturi kao način života: Austrija i nacionalne kulture jugoistočne Evrope.

detaljnije

Potpisana Berlinska deklaracija

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Beogradu o podršci načelu otvorenog pristupa (Open Access), rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević potpisao je Berlinsku deklaraciju o otvorenom pristupu naučnom znanju.

detaljnije

Olimpijski prvaci članovi Univerzitetske biblioteke

Teodor fon Burg najbolji je mladi matematičar svih vremena sa osvojene četiri zlatne medalje, jednom srebrnom i jednom bronzanom. Teodor se od ove godine nalazi u vrhu liste „Hall of fame“ Međunarodne matematičke olimpijade.

detaljnije

Održana proslava 100 godina od rođenja Alana Tjuringa

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"  i Dom omladine organizovali su proslavu stogodišnjice rođenja Alana Tjuringa.

detaljnije

Saradnja Univerzitetske biblioteke i naučnih biblioteka u Ruskoj Federaciji

Predstavnici Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ učestvovali su na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Bibliotečki konzorcijumi: tehnologije i inovacije“ održanoj od 25. do 27. juna na Politehničkom univerzitetu u Sankt Peterburgu. Konferenciji je, pored gostiju iz inostranstva, prisustvovalo više od tri stotine stručnjaka iz oblasti bibliotekarstva i informacionih sistema iz gotovo svih regiona Ruske Federacije.

detaljnije

Onlajn nedelja u Univerzitetskoj biblioteci

Onlajn nedeljaje kampanja širenja pismenosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u kojoj učestvuje preko 50 zemalja iz Evrope, Azije i Afrike i preko 25.000 organizacija. Obeležava se od 26. do 30. marta.

detaljnije

Venecija i slovenske književnosti - Telo u slovenskoj futurofantastici

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" vas poziva u četvrtak 26. januara 2012. u 18 časova na predstavljanje knjiga agencije "SlovoSlavia" Venecija i slovenske književnosti Telo u slovenskoj futurofantastici.

detaljnije