Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Национальная литература

Одељење за народну књижевност Универзитетске библиотеке налази се у Дому Војислава М. Јовановића, у Бирчаниновој улици број 24. Ову зграду саградио је као породичну кућу Мата Јовановић 1883. године. Славка Јовановић, сестра Војислава Јовановића, тестаментарно је завештала дом у коме је он проживео свој век Универзитетској библиотеци, заједно са књигама, рукописима и личним стварима. Дом Војислава М. Јовановића је уписан у регистар музеја-галерија. Дом је отворен 1988. године као Одељење за народну књижевност.

Војислав М. Јовановић (1884-1968), свестрани стваралац и зналац многих области - писац архивиста, дипломата, фотограф-аматер, књижевни критичар, састављач чувених међуратних антологија народне поезије и народних приповедака, истраживач књижевности, историје и српског фолклора, посебно рецепције наше народне књижевности у европским књижевностима и аутор великог броја студија о лажној народној поезији.

Посебну библиотеку Војислава Јовановића чине 6.292 свеске личне библиотеке, а највреднији њен део представљају зналачки набављане збирке и студије о народној књижевности. У фонд су укључени и рукописна заоставштина дародавца (са аутографима, исечцима, исписима, преписком, личним документима), више од 1300 фотографија, 22 фотографске плоче, намештај и лични предмети дародавца. Фонд Одељења за народну књижевност чине и књиге и часописи из народне књижевности, који се набављају поклоном, куповином и разменом. Публикације и грађа из рукописне заоставштине Одељења за народну књижевност користе се само у читаоници одељења - Дома Војислава М. Јовановића.