Каталози изложби

Доситеј Обрадовић

Даница Филиповић и др Никола Марковић, 2008. год.

текст каталога >>

   

Лични фонд Милоша Н. Ђурића у Универзитетској библиотеци

Даница Филиповић и др Никола Марковић, 2008. год.

текст каталога >>

   

Стваралачка критика Димитрија Митриновића

Обележавајући 120 година од рођења Димитрија Митриновића, једне од најинтригантнијих личности наше авангарде с почетка XX века, Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' организује изложбу ''Стваралачка критика Димитрија Митриновића'', подсећајући јавност на значај и актуленост његових идеја у културној историји Европе. Изузетну захвалност дугујемо професору Предрагу Палавестри, професору Душану Пајину и професору Здравку Кучинару, као и члановима Митриновићеве породице Бранку и Марку Омчикусу, који су својом свесрдном помоћи и сугестијама значајно помогли у припреми ове изложбе.

Драгана Михаиловић и Гордана Лазаревић, 2008. год.

текст каталога >>

   

Карл Лине у Универзитетској библиотеци
- поводом триста година од рођења -

Стела Филипи Матутиновић, 2007. год.

текст каталога >>

 

   

Радомир Д. Лукић (1914-1999)

Марија Вранић Игњачевић, 2007. год.

текст каталога >>

   

Тврђаве на Дунаву

Даница Филиповић и др Никола Марковић, 2007. год.

   

У сусрет духу Европе - европски градови са старих слика

На изложби У сусрет духу Европе представљени су европски градови са старих, мање познатих графика, ведута, цртежа и фотографија, из фонда Одељења реткости Универзитетске библиотеке.

Изводи из писама и записа наших студената на школовању у иностранству, такође из архивске збирке овог Одељења, чине мале, засебне целине у којима је дато виђење једног потпуно новог, непознатог света.

О својој новој средини писале су следеће личности: Димитрије Матић, Алекса Вукомановић, Коста Руварац, Димитрије Герасимовић, Сима Тројановић, Јован Дучић, Риста Митковић, Радован Тунгуз Перовић Невесињски, Војислав Јовановић Марамбо и Бранимир Ћосић.

Даница Филиповић и Дејан Стојиљковић, 2006. год.

текст каталога >>

 

 

Веселин Чајкановић 1881-1946

Марија Вранић Игњачевић, 2006. год.

текст каталога >>

 

 

 

 

Милутин Миланковић - великан срспке науке са београдског универзитета

Астроном и геофизичар светског гласа и творац математичке теорије цикличних промена климе на Земљи условљених варијацијама у њеном осунчавању, био је професор Универзитета у Београду од 1909. године до краја свог радног века. Дипломирао је и докторирао на Високој техничкој школи у Бечу и до 1909. године радио је као пројектант.

Његово главно дело ''Канон осунчавања Земље'' и данас представља основу космичке климатологије.

Миланковићево име носе један кратер на Месецу, један кратер на Марсу и једна мала планета.

др Стела Филипи Матутиновић и Адам Софронијевић, 2006. год.

текст каталога >>

виртуелна изложба >>

 

 

 

др Хуго Клајн 1894-1981

Марија Вранић Игљачевић, 2006. год.

текст каталога >>

 

 

 

Вилинске приче - Симболика и занчење бајки

Поводом 200 година од рођења Ханса Кристијана Андерсена, на самом крају године, отворена је изложба Вилинске приче ~ Симболика и значење бајки.

Основна идеја изложбе је да прикаже како бајке, у маштовитом облику, својом јединственом формом и језиком, на најнепосреднији начин, помажу детету у најважнијем и најтежем задатку у његовом одрастању ~ да пронађе свој пут и смисао живота. Бајка нуди значења на толико различитих равни и обогаћује дететово постојање на толико начина, да ниједна књига не може пружити мноштво и разноликост доприноса таквих прича у животу детета.

Драгана Михаиловић и Сунчица Глишић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Stampa Rarissima - Старе и ретке књиге штампане у Италији у XV и XVI веку

Поводом манифестације „Недеља италијанског језика и културе у свету“ која се одржава сваке године последње недеље у месецу октобру, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у сарадњи са Италијанским институтом за културу, приредила је изложбу старих и ретких књига из фонда Одељења реткости Библиотеке, које су штампане у Италији у XV и XVI веку.

Даница Филиповић и Дејан Стојиљковић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Шездесет година од завршетка Другог светског рата

Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' у Београду се својом изложбом Шездесет година од завршетка Другог светског рата, придружила обележавању шездесетогодишњице победе над фашизмом која се 2005. године прославља у целом свету.

Даница Филиповић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Сима Лозанић (1847-1935)

Циклус ''Јубилеји'', коме овај каталог припада као друга по реду публикација после Водича Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'', објављен поводом 75. године њеног постојања, резервисан је, као што му и само име каже, за обележавање значајних датума из домаће или светске науке или културе. Тема могу бити како личности тако и догађаји који феноменолошки заслужују активирање пажње јавности.
У овом случају, верујемо да је стогодишњица доношења Закона о Универзитету довољно оправдање за фокусирање наших интересовања на личност Симе Лозанића као првог ректора тог најстаријег српског универзитета.

Марија Вранић-Игњачевић, мр Драгана Столић и Дубравка Милошевић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Лука Ћеловић (1854-1929)

На изложби коју је Универзитетска библиотека организовала поводом стопедесетогодишњице рођења Луке Ћеловића, поред дела о задужбинама и уџбеника чије је штампање омогућила Задужбина Луке Ћеловића, изложене су књиге из посебне библиотеке Луке Ћеловића - Требињца која носи ознаку ПБ6 : дела која се односе на Херцеговину, Лукин родни крај, дела о националним темама, стручне књиге које је Лука сакупљао, дела о добротворним друштвима, календари и периодика и нека значајнија дела из ове библиотеке.

Даница Филиповић, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Александар Дероко (1894-1988)

Универзитетска библиотека је у оквиру циклуса Легенде београдског универзитета организовала изложбу о Александру Дероку. У каталогу су представљене слике, фотографије, цртежи, документа и књиге који су приказани на изложби.

Марија Вранић-Игњачевић и Дубравка Милошевић, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Српски манастири у светској културној баштини UNESCO-а

Ова изложба посвећена је свим српским средњовековним манастирима који као духовна и културна ризница српског народа чине његову историју и део су историје и културе света.

Каталог је написан на српском и на енглеском језику.

Бојана Мелцер, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Два века од првог српског устанка и стварање модерне државе

Поводом 200 година од Првог српског устанка и стварања нове српске државе, Универзитетска библиотека je обележавајући овај јубилеј припремила изложбу на којој су представљене ретке публикације из фонда Библиотеке о устанку, вођама устанка, успостављању институција нове државе, као и оригинална документа из своје архивске збирке.

мр Никола Марковић и Даница Филиповић, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Александар Ђ. Костић (1893-1983)

У оквиру циклуса Легенде Београдског универзитета у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”, у четвртак 27. новембра у 12 сати, отворена је трећа по реду изложба посвећена професору Медицинског факултета Александру Ђ. Костићу.
Каталог Изложбе Александар Ђ. Костић 1893-1983, обухвата податке о изложеним публикацијама, документима, предметима и фотографијама који илуструју професионални пут истакнутог хистолога, ембриолога, сексолога и лексиколога.
У исто време, кроз Каталог је могуће пратити и интимну причу овог интелектуалца раскошне снаге и његов рад у области музике, књижевности, фотографије и археологије.
Носилац Легије части, највишег признања Француске владе, велики део живота у својој земљи провео је под теретом политичких притисака.Они су у огромној мери дефинисали како његов лични, тако и професионални живот што се из овог Каталога, који претендује на то да буде и једна сведена монографија о личности, може и видети.

Марија Вранић-Игњачевић, мр Драгана Бесара и Дубравка Милошевић, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку

Универзитетска библиотека је у оквиру циклуса Ми и други издала каталог изложбе Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку.

др Дејан Ајдачић, Добрила Бегенишић (Народна библиотека Србије), Бранка Ногић, Љиљана Станковић, мр Никола Марковић, Бојана Мелцер, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Класична култура арапа у фонду Универзитетске библиотеке

Универзитетска библиотека је приредила изложбу Класична култура Арапа у фонду Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' са циљем упознавања арапско-исламске културе и њеног утицаја на Европу.

Дејан Стојиљковић, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Аница Савић Ребац (1892-1953)

Универзитетска библиотека је у оквиру циклуса Легенде београдског универзитета организовала изложбу о Аници Савић Ребац, песникињи, преводиоцу и истраживачу античке философије и књижевности. У каталогу ове изложбе представљене су фотографије, документа и књиге које је Аница Савић Ребац завештала Универзитетској библиотеци.

Марија Вранић-Игњачевић, мр Драгана Бесара и Дубравка Милошевић, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Михаило Петровић Алас (1868-1943)

Универзитетска библиотека је започела циклус ''Легенде Београдског Универзитета'' у оквиру кога жели да представи оне професоре са нашег најстаријег Универзитета који нису више међу живима, а својом богатом професионалном и ван професионалном биографијом су обогатили духовни живот нашег народа.

Марија Вранић-Игњачевић и мр Драгана Бесара, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Српско-мађарске културне везе

Изложба Српско-мађарске културне везе је покушај да се назначе основне линије историјских и културних додира два народа који вековима деле исти простор. Сав изложбени материјал чини део фонда Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'', уз референце је дата и њихова сигнатура. Концепт изложбе је хронолошки, у оквиру сваког већег временског одсека издвојени су мањи тематски кругови са релевантним изворима за њихово проучавање.

Марија Вранић-Игњачевић и мр Драгана Бесара, 2002. год.

текст каталога >>

 

 

 

Бугарско-српске књижевне и културне везе

Представљена је богата културно-књижевна веза ова два балканска народа.

др Дејан Ајдачић, мр Драгана Бесара, Вера Петровић и Александра Јовановић, 2002. год.

 

 

 

 

Норвешка књижевност

Откривање богатог фонда Универзитетске библиотеке о норвешкој књижевности.

мр Драгана Бесара и Александра Јовановић, 2002. год.

 

 

 

Каталог књига из пројекта Goethe-Institut-a Inter Nationes
за унапређење библиотечких фондова

Универзитетска библиотека је укључена од 2000. године у пројекат Гетеовог института који је финансиран од стране Пакта за стабилност југоисточне Европе. Пројекат траје 4 године и у оквиру њега сваки пут је књижни фонд Библиотеке увећан капиталним делом издавачке продукције.

Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, део 3, 2002. год.

 

 

 

Каталог књига из пројекта Goethe-Institut-a Inter Nationes
за унапређење библиотечких фондова

Универзитетска библиотека је укључена од 2000. године у пројекат Гетеовог института који је финансиран од стране Пакта за стабилност југоисточне Европе. Пројекат траје 4 године и у оквиру њега сваки пут је књижни фонд Библиотеке увећан капиталним делом издавачке продукције.

Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, део 2, 2002. год.

 

 

 

Каталог књига из пројекта Goethe-Institut-a Inter Nationes
за унапређење библиотечких фондова

Универзитетска библиотека је укључена од 2000. године у пројекат Гетеовог института који је финансиран од стране Пакта за стабилност југоисточне Европе. Пројекат траје 4 године и у оквиру њега сваки пут је књижни фонд Библиотеке увећан капиталним делом издавачке продукције.

Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, део 1, 2001. год.

 

 

 

Гете - последњи универзални геније?

Поводом 250. годишњице рођења великог немачког и светског писца Јохана Волфганга Гетеа Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' у сарадњи са Гетеовим институтом у Београду под називом Гете-последњи универзални геније? приказује изложбу плаката и избор из свог обимног и значајног фонда Гетеових дела и литературе о Гетеу.
Каталог садржи попис најзначајнијих Гетеових дела и дела о Гетеу из фонда Универзитетске библиотеке, која поседује велики број старих и ретких књига.

Бранка Ногић, Бранислава Грбић, Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, 2000. год.

 

 

 

Хиландар у Универзитетској библиотеци

800 година од оснивања манастира Хиландар обележила је и Универзитетска библиотека из свог богатог фонда рукописне и архивске грађе, фотографијских снимака, штампаних и мултимедијалних публикација о Хиландару и магистарских и докторских радова о Хиландару и Светој Гори.

Бојана Мелцер, др Стела Филипи-Матутиновић и Александар Маринковић, 1998. год.

 

 

 

Хајнрих Хајне: Живот - Дело - Рецепција

Хајнеов институт из Дизелдорфа конципирао је изложбу ''Хајнрих Хајне: Живот-Дело-Рецепција'' која је приказана у Универзитетској библиотеци ''Светозар Марковић'', заједно са Хајнеовим делима на немачком језику, преводима и литературом о њему, у сарадњи са Гетеовим институтом у Београду.
Библиографију у каталогу су приредили Александар Маринковић и Бранк