Katalozi izložbi

Dositej Obradović

Danica Filipović i dr Nikola Marković, 2008. god.

tekst kataloga >>

   

Lični fond Miloša N. Đurića u Univerzitetskoj biblioteci

Danica Filipović i dr Nikola Marković, 2008. god.

tekst kataloga >>

   

Stvaralačka kritika Dimitrija Mitrinovića

Obeležavajući 120 godina od rođenja Dimitrija Mitrinovića, jedne od najintrigantnijih ličnosti naše avangarde s početka XX veka, Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' organizuje izložbu ''Stvaralačka kritika Dimitrija Mitrinovića'', podsećajući javnost na značaj i aktulenost njegovih ideja u kulturnoj istoriji Evrope. Izuzetnu zahvalnost dugujemo profesoru Predragu Palavestri, profesoru Dušanu Pajinu i profesoru Zdravku Kučinaru, kao i članovima Mitrinovićeve porodice Branku i Marku Omčikusu, koji su svojom svesrdnom pomoći i sugestijama značajno pomogli u pripremi ove izložbe.

Dragana Mihailović i Gordana Lazarević, 2008. god.

tekst kataloga >>

   

Karl Line u Univerzitetskoj biblioteci
- povodom trista godina od rođenja -

Stela Filipi Matutinović, 2007. god.

tekst kataloga >>

 

   

Radomir D. Lukić (1914-1999)

Marija Vranić Ignjačević, 2007. god.

tekst kataloga >>

   

Tvrđave na Dunavu

Danica Filipović i dr Nikola Marković, 2007. god.

   

U susret duhu Evrope - evropski gradovi sa starih slika

Na izložbi U susret duhu Evrope predstavljeni su evropski gradovi sa starih, manje poznatih grafika, veduta, crteža i fotografija, iz fonda Odeljenja retkosti Univerzitetske biblioteke.

Izvodi iz pisama i zapisa naših studenata na školovanju u inostranstvu, takođe iz arhivske zbirke ovog Odeljenja, čine male, zasebne celine u kojima je dato viđenje jednog potpuno novog, nepoznatog sveta.

O svojoj novoj sredini pisale su sledeće ličnosti: Dimitrije Matić, Aleksa Vukomanović, Kosta Ruvarac, Dimitrije Gerasimović, Sima Trojanović, Jovan Dučić, Rista Mitković, Radovan Tunguz Perović Nevesinjski, Vojislav Jovanović Marambo i Branimir Ćosić.

Danica Filipović i Dejan Stojiljković, 2006. god.

tekst kataloga >>

 

 

Veselin Čajkanović 1881-1946

Marija Vranić Ignjačević, 2006. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

 

Milutin Milanković - velikan srspke nauke sa beogradskog univerziteta

Astronom i geofizičar svetskog glasa i tvorac matematičke teorije cikličnih promena klime na Zemlji uslovljenih varijacijama u njenom osunčavanju, bio je profesor Univerziteta u Beogradu od 1909. godine do kraja svog radnog veka. Diplomirao je i doktorirao na Visokoj tehničkoj školi u Beču i do 1909. godine radio je kao projektant.

Njegovo glavno delo ''Kanon osunčavanja Zemlje'' i danas predstavlja osnovu kosmičke klimatologije.

Milankovićevo ime nose jedan krater na Mesecu, jedan krater na Marsu i jedna mala planeta.

dr Stela Filipi Matutinović i Adam Sofronijević, 2006. god.

tekst kataloga >>

virtuelna izložba >>

 

 

 

dr Hugo Klajn 1894-1981

Marija Vranić Igljačević, 2006. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Vilinske priče - Simbolika i zančenje bajki

Povodom 200 godina od rođenja Hansa Kristijana Andersena, na samom kraju godine, otvorena je izložba Vilinske priče ~ Simbolika i značenje bajki.

Osnovna ideja izložbe je da prikaže kako bajke, u maštovitom obliku, svojom jedinstvenom formom i jezikom, na najneposredniji način, pomažu detetu u najvažnijem i najtežem zadatku u njegovom odrastanju ~ da pronađe svoj put i smisao života. Bajka nudi značenja na toliko različitih ravni i obogaćuje detetovo postojanje na toliko načina, da nijedna knjiga ne može pružiti mnoštvo i raznolikost doprinosa takvih priča u životu deteta.

Dragana Mihailović i Sunčica Glišić, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Stampa Rarissima - Stare i retke knjige štampane u Italiji u XV i XVI veku

Povodom manifestacije „Nedelja italijanskog jezika i kulture u svetu“ koja se održava svake godine poslednje nedelje u mesecu oktobru, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, priredila je izložbu starih i retkih knjiga iz fonda Odeljenja retkosti Biblioteke, koje su štampane u Italiji u XV i XVI veku.

Danica Filipović i Dejan Stojiljković, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Šezdeset godina od završetka Drugog svetskog rata

Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' u Beogradu se svojom izložbom Šezdeset godina od završetka Drugog svetskog rata, pridružila obeležavanju šezdesetogodišnjice pobede nad fašizmom koja se 2005. godine proslavlja u celom svetu.

Danica Filipović, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Sima Lozanić (1847-1935)

Ciklus ''Jubileji'', kome ovaj katalog pripada kao druga po redu publikacija posle Vodiča Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'', objavljen povodom 75. godine njenog postojanja, rezervisan je, kao što mu i samo ime kaže, za obeležavanje značajnih datuma iz domaće ili svetske nauke ili kulture. Tema mogu biti kako ličnosti tako i događaji koji fenomenološki zaslužuju aktiviranje pažnje javnosti.
U ovom slučaju, verujemo da je stogodišnjica donošenja Zakona o Univerzitetu dovoljno opravdanje za fokusiranje naših interesovanja na ličnost Sime Lozanića kao prvog rektora tog najstarijeg srpskog univerziteta.

Marija Vranić-Ignjačević, mr Dragana Stolić i Dubravka Milošević, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Luka Ćelović (1854-1929)

Na izložbi koju je Univerzitetska biblioteka organizovala povodom stopedesetogodišnjice rođenja Luke Ćelovića, pored dela o zadužbinama i udžbenika čije je štampanje omogućila Zadužbina Luke Ćelovića, izložene su knjige iz posebne biblioteke Luke Ćelovića - Trebinjca koja nosi oznaku PB6 : dela koja se odnose na Hercegovinu, Lukin rodni kraj, dela o nacionalnim temama, stručne knjige koje je Luka sakupljao, dela o dobrotvornim društvima, kalendari i periodika i neka značajnija dela iz ove biblioteke.

Danica Filipović, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Aleksandar Deroko (1894-1988)

Univerzitetska biblioteka je u okviru ciklusa Legende beogradskog univerziteta organizovala izložbu o Aleksandru Deroku. U katalogu su predstavljene slike, fotografije, crteži, dokumenta i knjige koji su prikazani na izložbi.

Marija Vranić-Ignjačević i Dubravka Milošević, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Srpski manastiri u svetskoj kulturnoj baštini UNESCO-a

Ova izložba posvećena je svim srpskim srednjovekovnim manastirima koji kao duhovna i kulturna riznica srpskog naroda čine njegovu istoriju i deo su istorije i kulture sveta.

Katalog je napisan na srpskom i na engleskom jeziku.

Bojana Melcer, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Dva veka od prvog srpskog ustanka i stvaranje moderne države

Povodom 200 godina od Prvog srpskog ustanka i stvaranja nove srpske države, Univerzitetska biblioteka je obeležavajući ovaj jubilej pripremila izložbu na kojoj su predstavljene retke publikacije iz fonda Biblioteke o ustanku, vođama ustanka, uspostavljanju institucija nove države, kao i originalna dokumenta iz svoje arhivske zbirke.

mr Nikola Marković i Danica Filipović, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Aleksandar Đ. Kostić (1893-1983)

U okviru ciklusa Legende Beogradskog univerziteta u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković”, u četvrtak 27. novembra u 12 sati, otvorena je treća po redu izložba posvećena profesoru Medicinskog fakulteta Aleksandru Đ. Kostiću.
Katalog Izložbe Aleksandar Đ. Kostić 1893-1983, obuhvata podatke o izloženim publikacijama, dokumentima, predmetima i fotografijama koji ilustruju profesionalni put istaknutog histologa, embriologa, seksologa i leksikologa.
U isto vreme, kroz Katalog je moguće pratiti i intimnu priču ovog intelektualca raskošne snage i njegov rad u oblasti muzike, književnosti, fotografije i arheologije.
Nosilac Legije časti, najvišeg priznanja Francuske vlade, veliki deo života u svojoj zemlji proveo je pod teretom političkih pritisaka.Oni su u ogromnoj meri definisali kako njegov lični, tako i profesionalni život što se iz ovog Kataloga, koji pretenduje na to da bude i jedna svedena monografija o ličnosti, može i videti.

Marija Vranić-Ignjačević, mr Dragana Besara i Dubravka Milošević, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Južnoslovenska istraživanja na nemačkom jeziku u 20. veku

Univerzitetska biblioteka je u okviru ciklusa Mi i drugi izdala katalog izložbe Južnoslovenska istraživanja na nemačkom jeziku u 20. veku.

dr Dejan Ajdačić, Dobrila Begenišić (Narodna biblioteka Srbije), Branka Nogić, Ljiljana Stanković, mr Nikola Marković, Bojana Melcer, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Klasična kultura arapa u fondu Univerzitetske biblioteke

Univerzitetska biblioteka je priredila izložbu Klasična kultura Arapa u fondu Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'' sa ciljem upoznavanja arapsko-islamske kulture i njenog uticaja na Evropu.

Dejan Stojiljković, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Anica Savić Rebac (1892-1953)

Univerzitetska biblioteka je u okviru ciklusa Legende beogradskog univerziteta organizovala izložbu o Anici Savić Rebac, pesnikinji, prevodiocu i istraživaču antičke filosofije i književnosti. U katalogu ove izložbe predstavljene su fotografije, dokumenta i knjige koje je Anica Savić Rebac zaveštala Univerzitetskoj biblioteci.

Marija Vranić-Ignjačević, mr Dragana Besara i Dubravka Milošević, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Mihailo Petrović Alas (1868-1943)

Univerzitetska biblioteka je započela ciklus ''Legende Beogradskog Univerziteta'' u okviru koga želi da predstavi one profesore sa našeg najstarijeg Univerziteta koji nisu više među živima, a svojom bogatom profesionalnom i van profesionalnom biografijom su obogatili duhovni život našeg naroda.

Marija Vranić-Ignjačević i mr Dragana Besara, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Srpsko-mađarske kulturne veze

Izložba Srpsko-mađarske kulturne veze je pokušaj da se naznače osnovne linije istorijskih i kulturnih dodira dva naroda koji vekovima dele isti prostor. Sav izložbeni materijal čini deo fonda Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'', uz reference je data i njihova signatura. Koncept izložbe je hronološki, u okviru svakog većeg vremenskog odseka izdvojeni su manji tematski krugovi sa relevantnim izvorima za njihovo proučavanje.

Marija Vranić-Ignjačević i mr Dragana Besara, 2002. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Bugarsko-srpske književne i kulturne veze

Predstavljena je bogata kulturno-književna veza ova dva balkanska naroda.

dr Dejan Ajdačić, mr Dragana Besara, Vera Petrović i Aleksandra Jovanović, 2002. god.

 

 

 

 

Norveška književnost

Otkrivanje bogatog fonda Univerzitetske biblioteke o norveškoj književnosti.

mr Dragana Besara i Aleksandra Jovanović, 2002. god.

 

 

 

Katalog knjiga iz projekta Goethe-Institut-a Inter Nationes
za unapređenje bibliotečkih fondova

Univerzitetska biblioteka je uključena od 2000. godine u projekat Geteovog instituta koji je finansiran od strane Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Projekat traje 4 godine i u okviru njega svaki put je knjižni fond Biblioteke uvećan kapitalnim delom izdavačke produkcije.

Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, deo 3, 2002. god.

 

 

 

Katalog knjiga iz projekta Goethe-Institut-a Inter Nationes
za unapređenje bibliotečkih fondova

Univerzitetska biblioteka je uključena od 2000. godine u projekat Geteovog instituta koji je finansiran od strane Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Projekat traje 4 godine i u okviru njega svaki put je knjižni fond Biblioteke uvećan kapitalnim delom izdavačke produkcije.

Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, deo 2, 2002. god.

 

 

 

Katalog knjiga iz projekta Goethe-Institut-a Inter Nationes
za unapređenje bibliotečkih fondova

Univerzitetska biblioteka je uključena od 2000. godine u projekat Geteovog instituta koji je finansiran od strane Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Projekat traje 4 godine i u okviru njega svaki put je knjižni fond Biblioteke uvećan kapitalnim delom izdavačke produkcije.

Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, deo 1, 2001. god.

 

 

 

Gete - poslednji univerzalni genije?

Povodom 250. godišnjice rođenja velikog nemačkog i svetskog pisca Johana Volfganga Getea Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' u saradnji sa Geteovim institutom u Beogradu pod nazivom Gete-poslednji univerzalni genije? prikazuje izložbu plakata i izbor iz svog obimnog i značajnog fonda Geteovih dela i literature o Geteu.
Katalog sadrži popis najznačajnijih Geteovih dela i dela o Geteu iz fonda Univerzitetske biblioteke, koja poseduje veliki broj starih i retkih knjiga.

Branka Nogić, Branislava Grbić, Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, 2000. god.

 

 

 

Hilandar u Univerzitetskoj biblioteci

800 godina od osnivanja manastira Hilandar obeležila je i Univerzitetska biblioteka iz svog bogatog fonda rukopisne i arhivske građe, fotografijskih snimaka, štampanih i multimedijalnih publikacija o Hilandaru i magistarskih i doktorskih radova o Hilandaru i Svetoj Gori.

Bojana Melcer, dr Stela Filipi-Matutinović i Aleksandar Marinković, 1998. god.

 

 

 

Hajnrih Hajne: Život - Delo - Recepcija

Hajneov institut iz Dizeldorfa koncipirao je izložbu ''Hajnrih Hajne: Život-Delo-Recepcija'' koja je prikazana u Univerzitetskoj biblioteci ''Svetozar Marković'', zajedno sa Hajneovim delima na nemačkom jeziku, prevodima i literaturom o njemu, u saradnji sa Geteovim institutom u Beogradu.
Bibliografiju u katalogu su priredili Aleksandar Marinković i Branka Nogić

Aleksandar Marinković i Gudrun Krivokapić, 1998. god.

 

 

 

Fotografije Vojislava M. Jovanovića (1901-1941)

Otkrivanje Vojislava M. Jovanovića kao zaljubljenika u fotografiju, kojom je počeo da se bavi od svoje 17-este godine. Fotografska zaostavština Jovanovića sadrži snimke raznih osoba više generacija u raznim prilikama i vremenima.

priređ. Mila�