Europeana Libraries

Веб: www.europeana-libraries.eu

Статус: У току

Трајање: 2011-2012

Циљ

Europeana Libraries је двогодишњи пројекат који ће донети дигиталне колекције 19 европских водећих истраживачких библиотека у Еуропеану (Europeana, збирка дигитализованих садржаја из европских архива, библиотека и музеја, www.europeana.eu/portal/ ) и ТЕЛ (The European Library, заједнички портал европских националних библиотека, theeuropeanlibrary.org ).

Садржај

  • 1,200 филмова и видео записа
  • 850,000 слика
  • 4.3 милиона текстуалних докумената (књиге, новински чланци, тезе, писма)

Партнери

Неколико организација сарађује на пројекту, укључујући највеће библиотечке мреже и 19 истраживачких библиотека. Учесници долазе из 14 европских земаља.Четири најзначајније организације које воде пројекат:

Description: Europeana FoundationDescription: CENLDescription: CERLDescription: LIBER

Координатор је The European Library, а домаћинNational Library ofthe Netherlands.

UCL (University College London)је научни координатор, аInstituto Superior Técnicoразвија алате за агрегацију.MDR Partnersсу менаџери пројекта.

Даваоци садржаја

Опис активности

Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” је партнер у пројекту Europeana Libraries, углавном као давалац садржаја, али са надом да ће добити многа знања неопходна за успешну реализацију пројеката из области дигитализације културне и научне баштине.

Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” у Београду има веома значајну и вредну збирку о Александру Великом. Године 1928. на основу репарација у Немачкој је за Универзитетску библиотеку купљена библиотека Heinricha Christensena. Christensen (1849-1912) је био високошколски профессор у Хамбургу и сам је писао о Александру Великом. Сакупио је око 150 књига у 300 свезака, које имају исту тему – Александра Великог. Књиге су написане на различитим европским језицима и објављене у различитим европским градовима, од XV до XIX века. Најстарија књига је из 1494. Ова збирка садржи десет докторских дисертација које се односе на Александра Великог, и има укупно 28.000 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.

Збирка оријенталних рукописних књига у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” у Београду садржи 395 нумерисаних јединица са 686 дела. Садржи рукописе на три оријентална језика: арапском (525 дела), Отоманском турском (149) анд персијском (13). Најстарија књига је из 1206. Све књиге потичу из европског дела Отоманске империје и под јаким су утицајем локалне традиције, начина писања и језика специфичног за регион. Збирка садржи 133.560 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.

Верујемо да је пројекат Europeana Libraries и његово проширење на што више библиотека са подручја Балкана добар пут. Наша библиотека је била позвана да учествује у пројекту као чланица LIBER-a, и верујемо да је LIBER струковна организација која може помоћи балканским земљама да модернизују своје библиотеке.

Контакт

Е-пошта: Стела Филипи-Матутиновић, Адам Софронијевић
Телефон: 3370 515, 3370 160