2007

- Izložba “Karl Line u Univerzitetskoj Biblioteci”
otvorena je u decembru povodom trista godina od rođenja Karla Linea. Izložbu je otvorio ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji, njegova ekselencija, gospodin Krister Bringeus. Na otvaranju je govorio akademik prof. dr Vladimir Stevanović. Tokom trajanja izložbe održavane su projekcije filma «Expedition Linné» četvrtkom u 18 sati, uz uvodna predavanja profesora sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i razgovor sa posetiocima projekcije. 
Autor izložbe je dr Stela Filipi-Matutinović
Detaljnije 


- Izložba “Jovan Skerlić - Soldat istine” - arhivska zbirka Jovana Skerlića u Univerzitetskoj biblioteci
otvorena je u decembru pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Na otvaranju je govorio prof. dr Dragan Simeunović.
Autori izložbe i priređivači knjige Jovan Skerlić - Arhivska zbirka Jovana Skerlića u Univerzitetskoj biblioteci su Danica Filipović i dr Nikola Marković.


- Izložba “Tvrđave na Dunavu”
otvorena je u septembru pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu Grada Beograda, u okviru manifestacije Dani evropske baštine koja se održava od 3. do 30. septembra 2007. godine i centralne evropske proslave u Beogradu od 20. do 23. septembra, sa temom “Reke-tokovi nasleđa”. Pored izloženih pedesetak slika tvrđava na Dunavu, posetioci su mogli da vide i veoma retke publikacije o Dunavu, kao i karte i bakroreze gradova na Dunavu iz XVIII veka.
Autori izložbe i kataloga su Danica Filipović i dr Nikola Marković.


- Izložba "Pravo glasa - vera u zakon Sto godina finske parlamentarne demokratije" Ambasade Finske u Beogradu 
otvorena je u utorak 15. maja. Izložbu je otvorila Njena ekselencija Anna-Maija Korpi, ambasadorka Finske. U sklopu izložbe održana je i tribina o iskustvima parlamentarne demokratije u Finskoj.


- Izložba ''Knjige iz Tesline lične biblioteke'' Muzeja Nikola Tesla
otvorena je u utorak 20. februara 2007. u Univerzitetskoj bibloiteci ''Svetozar Marković'', u holu na spratu ispred profesorske čitaonice. Izložbu je otvorio Rektor Beogradskog Univerziteta prof. dr Branko Kovačević.

U nastavku programa održana je tribina ''Tesla – genije i vizionar 21 veka''. Tribinu je vodio mr Radivoje Filipović generalni sekretar JUITIKTA.

prof. dr Dejan Raković: "Nikola Tesla i razumevanje kreativnosti" 
prof. dr Irena Ćosić: "Tesla i biomedicinski inžinjering" 
prof. dr Vaso Milinčević: "Tesla i  književnost" 
Vesna Radojev: Teslina lična biblioteka

Slike sa otvaranja izložbe možete pogledati ovde

Govor rektora Beogradskog Univerziteta, prof. dr Branka Kovačevića, na otvaranju izložbe, možete pročitati ovde

Dejan Raković: Tesla i kvantno-koherentna stanja svesti: ‘Case Study’ za razumevanje prirode kreativnosti (word document)(PowerPoint presentation)

Miloje Popović: Polivalentna ličnost Nikole Tesle(word document)

Irena ĆosićBiorezonancije (PowerPoint presentation)

Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' zahvaljuje se na pomoći u organizovanju ovog događaja udruženju JUITIKT, Privrednoj komori Srbije  i Muzeju Nikole Tesle. Posebnu zahvalnost iskazujemo suorganizatoru događaja  mr Radivoju Filipoviću.